2012. július 11., szerda

Gyümölcsdzsem(bori) 1.


Nem vagyok gyakorlott gazdasszony (bizonyos ok miatt ez eleve kizárt :)), de egyre jobban érdekel a saját élelmiszer.

Évek óta van a kertünkben gyümölcsös. Tudatos tervezéssel telepítettem - májustól októberig mindig érik valami.
(Zöldséggel most próbálkozom - kissé spontán módon -, de jövőre megtervezem azt is...:))

A házi gyümölcsösben az a jó, hogy ismerek minden fát, tudom, melyiknek mi az "öröme" vagy "bánata". A kezem alatt nőttek fel, mint a gyerekek. Kellemes kikapcsolódás törődni velük. Egy kis mozgás, szabad levegő...
És még valami: igazi gyümölcsöt teremnek! (Néha kicsit satnya, kicsit kukacos - de a miénk! :))

Az évek alatt felnőttek, terebélyesedtek - van gyümölcs bőven, jut belőlük másoknak is. Akkor van a hadd el hadd, amikor egy nagyobb fa teljesen beérik. Ilyenkor kell gondolni a zordabb időkre. Ami nem fogy el frissen, tegyük el télire!

Cseresznyefa Georg kertjében

A tartósításnak három fő módja van (ennyit ismerek... :))

- Fagyasztás: a modern kor módszere, de nem minden fagyasztható jól - ráadásul energiaigényes! A lefagyasztás is, a tárolás is. Kezdek leszokni róla...

- Aszalás: ősi módszer, a nap energiáját hívjuk segítségül. Takarékos, emellett különleges ízeket hoz ki - sokszor finomabb, mint a friss.
Most éppen újbóli felfedezése van folyamatban: http://atalakulowekerle.blogspot.hu/2012/06/elkeszult-gyumolcsaszalo.html
Ezt ki kell majd próbálni!

- Befőzés: hagyományos konzerválási módszer, igazi művészet!
Gyümölcs esetén kompót, vagy lekvár/dzsem készítése. Igen, erről akartam írni...:)

Na, majd legközelebb!

[Georg]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése