Nem
vagyok gyakorlott gazdasszony (bizonyos ok miatt ez eleve kizárt :)), de egyre
jobban érdekel a saját élelmiszer.
Évek
óta van a kertünkben gyümölcsös. Tudatos tervezéssel telepítettem - májustól
októberig mindig érik valami.
(Zöldséggel
most próbálkozom - kissé spontán módon -, de jövőre megtervezem azt is...:))
A házi
gyümölcsösben az a jó, hogy ismerek minden fát, tudom, melyiknek mi az
"öröme" vagy "bánata". A kezem alatt nőttek fel, mint a
gyerekek. Kellemes kikapcsolódás törődni velük. Egy kis mozgás, szabad
levegő...
És még
valami: igazi gyümölcsöt teremnek! (Néha kicsit satnya, kicsit kukacos - de a
miénk! :))
Az
évek alatt felnőttek, terebélyesedtek - van gyümölcs bőven, jut belőlük
másoknak is. Akkor van a hadd el hadd, amikor egy nagyobb fa teljesen beérik.
Ilyenkor kell gondolni a zordabb időkre. Ami nem fogy el frissen, tegyük el
télire!
Cseresznyefa Georg kertjében |
A
tartósításnak három fő módja van (ennyit ismerek... :))
- Fagyasztás:
a modern kor módszere, de nem minden fagyasztható jól - ráadásul
energiaigényes! A lefagyasztás is, a tárolás is. Kezdek leszokni róla...
- Aszalás:
ősi módszer, a nap energiáját hívjuk segítségül. Takarékos, emellett különleges
ízeket hoz ki - sokszor finomabb, mint a friss.
Most
éppen újbóli felfedezése van folyamatban:
http://atalakulowekerle.blogspot.hu/2012/06/elkeszult-gyumolcsaszalo.html
Ezt ki
kell majd próbálni!
- Befőzés:
hagyományos konzerválási módszer, igazi művészet!
Gyümölcs
esetén kompót, vagy lekvár/dzsem készítése. Igen, erről akartam írni...:)
Na,
majd legközelebb!
[Georg]
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése