Sokan vagyunk, sokfélék, akik nemrég fedeztük fel a wekerlei
kispiacot. Az alábbi kérdéseket tettem fel az Átalakuló Wekerle Mikosarunk
közössége tagjainak. A következő hetekben szeretnénk a válaszolók közül
néhányat bemutatni nektek, azokat, akik vállalták a nyilvánosságot. Aki
szívesen mesél nekünk, kérjük, írjon, írja meg válaszait, és őt is örömmel
bemutatjuk.
Március
1. óta hivatalosan minden nap nyitva tart a Wekerlei Gutenberg téri Kispiac.
Mit érzékeltek ebből, ill. szeretintetek ez jó ötlet-e. szükség lenne-e rá,
hogy valóban beinduljon az élet a kispiacon?
Mindenképpen jó ötlet, szinte minden héten vásárolunk ott,
leginkább a sajtost meg a húsos tetszik (mivel zöldséget a Nyitott Kert vásárlóközösségben szerzünk
most :) ), de a gyümölcs, zöldség és a tojás is mindig jó volt. Szerintem már
most is elég nagy az élet, nekem ennél nagyobb nem kell, de persze nem vagyok
ellene, hogy beinduljon az élet, bármit is jelent ez :)
(Ha igen, akkor...) Milyen előrelépést, pozitív változást tapasztaltok
azóta, hogy leültünk erről beszélni, hogy civil szándék, érdeklődés is
felébredt ebben a témában?
Hát ugyan én nem voltam ott az említett beszélgetésen, de
nagyon tetszik, hogy a közelünkben van ilyen rendhagyó piac. Fontos, hogy
délután van nyitva, így munka után is lehet menni és engem nem zavar, hogy
nincs túl sok árus (sőt, ez pont jó), mert gyakorlatilag mindenhol jó árut
lehet kapni. Mindenki kedves és jó fej :)
(Ha igen, akkor…) Miért fontos nektek a bio élelmiszer? Hogyan, milyen
érvekkel győznétek meg a barátaitokat, hogy keressék a helyit, a biot?
Hát először is finomabb, az biztos. Másrészt (erre nincs
bizonyítékom még, inkább csak hit) egészségesebb, ezért remélhetőleg kevesebbet
leszünk betegek (és kevesebbet kell költeni gyógyszerre, ha mindenáron
költségesíteni akarunk...). De szerintem az is fontos, hogy természetközelibb és
személyesebb. Tehát nem egy áruház polcáról veszem le az árut személytelenül,
hanem egy szabadtéri környezetben, ahol látom, hogy nemrég hozták a
"földről" az árut és ott van, aki termelte, elbeszélgethetek vele
róla stb. Lehet, hogy valakinek nem ér meg több pénzt mindez (bár néha
nem is drágább), de legalább érdemes kipróbálni, tudni, hogy miről mond le.
Kérlek osztályozzátok az alábbiakat fontossági sorrend szerint! Olyan
élelmszert szeretnék vásárolni, amely helyi (30-50 km), bio, kistermelői,
helyi, egyéb...
1. a helyi, mert hosszú távon ez fenntartható, és tudom,
hogy honnan jön
2. a bio, de nem kell nekem bio minősítés, elég ha az
illetőben megbízok és ő azt mondja, hogy nem vegyszerez (sőt ha esetleg azt
mondja, hogy permakultúrázik, az még jobb :) )
3. a kistermelő, mert vele személyesebb kapcsolatot lehet
kialakítani és nem a profitot hajtja, így valószínűleg jobb minőségű termék
lesz belőle + emberi kapcsolat is.
Üdv,
Szilveszter
Az 1.és a 3. is nagyon tetszik.
VálaszTörlésköszönöm a riportot.