E-faiskola
2. - A gyümölcsfákról
Az
előző részben felsoroltam szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a
gyümölcsfák kiválasztásakor. Most nézzük meg ennek alapján az egyes fajok
tulajdonságait.
Cseresznye: általában
terebélyes, nagy lombú fák - törpenövésű fajta nincs! Nagy helyet igényel - de
árnyékoló hatását kihasználhatjuk.
(A ház
déli, nyugati oldalára ültetett lombos fa a legjobb
"klímaberendezés"! Nyáron a dús lomb véd az erősen tűző napsugaraktól
- télen viszont a csupasz korona átengedi a fényt.:))
Vadcseresznye-
vagy sajmeggy alanyra szemzik. (Előbbi erősebb növekedésű, utóbbi inkább
nyirkos, meszes talajokon használatos.)
Érési
ideje: május végétől július elejéig. Korai gyümölcs,
szedése munkaigényes, ezért a piacon drága - házikertben viszont előnyös. (És
lehet fára mászni! :))
A
késői fajtákat a cseresznyelégy károsíthatja. (Ettől lesz kukacos.) Új
hajtásokon a levéltetű gyakori.
Itt
jegyzem meg, hogy egyes gyümölcsfa-fajták nem öntermékenyülőek, tehát porzófajtát
igényelnek. Ez persze lehet a közelben bárhol, a szomszédban is. (Erre
visszatérünk a fajták ismertetésénél.)
Cseresznye
esetében a meggy is lehet pollenadó, olyan közeli rokonok.
Meggy: kisebb
termetű, könnyebben alakítható, ritkább lombú fa. Igénytelen növény, tavaszi
virágpompája viszont a kert díszévé teheti.
Sajmeggy
alanyra szemzik, érési ideje: június elejétől, július közepéig.
Gyümölcse kedvelt befőzési alapanyag, de a piacon ez sem olcsó.
A
kártevők nem gyakoriak - a késői fagyok ártanak inkább.
Kajszibarack: közepes
növekedésű, ritka lombú fa, nem vet erős árnyékot. (Akár vetemény is kerülhet
alá.) Régóta a házikertek kedvence.
Általában
vadbarackra, mirabolánra szemzik (utóbbi kötött talajra való).
Érési
ideje: június végétől augusztus elejéig.
Gyorsan leérő, hamar puhuló gyümölcsét rövid időn belül fel kell használni.
Befőzésre nagyon kedvelt!
A
késői fagyokra szintén érzékeny fa, a gutaütéstől kell még félteni.
Őszibarack: nagyon
fény- és hőigényes, ezért napos helyre való és katlan alakú koronaformát kell
nevelni. Ez alacsony, kézzel elérhető, de viszonylag széles.
(A
szőlőhöz hasonlóan) minden évben termőre metszést igényel! Nem szabad kihagyni,
de nem olyan nagy kunszt - sőt, egészen érdekes! :)
Vadbarackra,
vagy keserűmandulára szemzik (utóbbi meszes talajra való).
Érési
ideje: július elejétől szeptember elejéig. Elég
olcsón kapható gyümölcs, de egészen más, ha a fán érik be. (Szállításra
érzékeny, ezért gyakran féléretten szedik le...)
A
tafrinás levélfodrosodásra kell figyelni!
Szilva: általában
nagy növésű fa, elsősorban a nyirkos talajokat kedveli.
Alanya:
mirabolán, vagy vörösszilva. Piacon ritkább, sérülékenyebb a más zamatú ringló.
Érési
ideje: július végétől szeptember közepéig.
Vannak
étkezési és befőzési fajták, de igazi szilvalekvárt nem mindegyikből lehet
csinálni!
Aszalványként
a legelterjedtebb hazai gyümölcs.
Elég
gyakran támadják a levéltetvek, molyok (kukacosodás), árnyékos helyen a
moníliagombák (rothadás).
Ezek
voltak a csonthéjasok. Folytatás következikmajd a többivel...
Georg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése