„AZ
LESZEL, AMIT ESZEL”
Képregénypályázat
A pályázat célja: A diákok egészség- és környezettudatos látásmódjának kialakítása és fejlesztése.
Nevezési
kategóriák
· alsó tagozatos diák
· felső tagozatos diák
· középiskolás diák
Alkotásokat a XIX. kerületi közoktatásban
résztvevő diákoktól várunk. A pályamű
beadásával úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton
való részvételhez.
beadásával úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton
való részvételhez.
A pályamű
Pályázni 1 db, A4 (21x29,7cm) méretű, tetszőleges technikával készített alkotással lehet. A forma kötetlen. Egyaránt örömmel fogadjuk a sok kép, kevés regény és a kevés kép, sok regény típusú műveket!
A pályamű hátoldalán a következőket kérjük feltüntetni:
· a pályázó neve, születési dátuma
· a pályázó iskolájának neve, osztálya
· a nevezési kategória
A zsűri
· dr. Aáry Tamás Lajos / oktatási jogok biztosa
· Babos Eszter / a Babos Bábos Társulat megálmodója
· Godányiné N. Mária / Kispest önkormányzatának dietetikusa
· KicsiVú / gasztroblogger
· Molnár Kriszta / grafikusművész
· Novák Béla / rajztanár
· Schillek Márton / újságíró
A pályázatok leadása
Határidő: 2013. május 10. péntek
Leadható személyesen a Wekerlei Társaskör Egyesület irodájában a következő időpontokban:
hétfőn és szerdán: 16.00-19.00, kedden és pénteken: 10.00-12.00,
csütörtökön: 17.00-19.00
...vagy eljuttatható postán az iroda címére: Wekerle, Kós Károly tér 10.
A borítékra kérjük ráírni: „Az leszel, amit
eszel”
A pályázatok értékelése
A pályázat elsősorban nem versenyt szeretne teremteni. Sokkal inkább az lenne a célja, hogy a gyerekek megosszák egymással, tanáraikkal és szüleikkel a témával kapcsolatos ötleteiket, véleményüket. Annak örülnénk, ha testvérek, barátok, akár egész osztályok együtt tudnának gondolkozni. Emiatt bár a zsűri minden kategóriában díjazza a három legszebben kivitelezett és legötletesebb pályamunkát, számos különdíjjal – például a legfiatalabb nevezőnek járó elismerés - készül az alkotóknak.
Díjak - Alsó tagozatos diák kategóriában
· Az első helyezett diák Zsámberger Szilvia kézműves termékeiből (lekvárok, szörpök, zöldségkészítmények) összeállított ajándékcsomagja mellett saját maga és osztálya számára élményekben gazdag látogatást nyer a Budapesti Corvinus Egyetem Tangazdaságába.
· A második helyezett könyvjutalmat és a Bio-Gyömbér Kft. ajándékát kapja.
· A harmadik helyezett a Bio-Gyömbér Kft. ajándékát kapja.
Díjak - Felső tagozatos és középiskolás diák kategóriában
· A nyertesek az Éléskamra Étterem ajándék étkezési utalványában és az Éléskamra Bio Bolt ajándékcsomagjában részesülnek.
· A második helyezettek könyvjutalmat és a Bio-Gyömbér Kft. ajándékát kapják.
· A harmadik helyezettek a Bio-Gyömbér Kft. ajándékát kapják.
Intézményi különdíj – összevont kategória
Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet elismerése és köszönete
jeléül plakátcsomaggal jutalmazza azt az intézményt, ahonnan a legtöbb mű érkezik.
Egyéni különdíjak
Az eredményhirdetés után a zsűri által kiválasztott három pályamű megelevenedik
Babos Eszter bábművész előadásában. Emellett több különdíjas pályamű kerül majd
kiválasztásra, melyek alkotóira könyvjutalmak várnak!
Eredményhirdetés
Helyszín: Wekerle, Kós Károly tér nagyszinpad
Időpontja: 2013. május 25. Szombat
Az eredményhirdetés pontos időpontja még a rendezvényen (Székelykapu Napok –
május 24-26.) megjelenő egyéb programoktól függ. Amint lehetséges lesz, erről is
tájékoztatást adunk. (A friss hírek az atalakulowekerle.blogspot.com oldalon is
megtalálhatóak lesznek!)
Az leszel, amit eszel! - Gondolatébresztő felkészítőknek
A pályázat egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a gyerekeket interaktívan bevonjuk az egészségükkel kapcsolatos tájékoztatásba. Tudjuk, hogy a mindennapokban is minden szülő és tanár felhívja a gyerekek figyelmét egészségük megőrzésének fontosságára, és ezen belül az ételek szerepére. A pályázat ehhez szeretne apró segítséget nyújtani. Azt reméljük, hogy az alkotás örömén, a pályázás izgalmán keresztül még befogadóbbak lesznek az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretekre a gyerekek. Minden gyermek más, minden korosztályhoz máshogy érdemes szólni. Ezt a feladatot semmiképp nem akartuk átvállalni az ehhez legjobban értőktől, a gyerekeket legjobban ismerőktől, a szülőktől és tanároktól, emiatt csupán számukra írtunk néhány gondolatébresztő sort és azt reméljük ők lefordítják,
kiegészítik majd gyermekeik számára. Magyarországon az összes halálozás háromnegyed része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségből származik. A betegségek táplálkozási kockázatai márgyerekkorban jelen vannak.
Az iskoláskorú gyerekek optimális testi és szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és életmód, a helyes szokások kialakítása és az ezekkel kapcsolatos ismeretek átadása!
Ideális esetben a gyerekek az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően napi ötször étkeznek. Mivel hétköznapokon napjuk nagy részét az iskolában töltik, így étkezéseik egy része is ott zajlik, a reggeli és a vacsora elfogyasztása azonban jó esetben otthon, családi körben történik. Több más érintett mellett nagyon fontos a tanárok és a szülők szerepe. Mind a példamutatás, mind a tájékoztatás terén sokat tehetnek a fiatalok szemléletének alakításában. Az ételek és italok melyeket megeszünk és megiszunk, az emésztés során tápanyagokra bomlanak. A tápanyagok közül a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok energiát adnak a szervezetnek. Az ásványi anyagokból és vitaminokból nem képződik energia, de a test megfelelő működéséhez ezek is nélkülözhetetlenek. Fontos tehát, hogy ezekhez az építőelemekhez megfelelő mértékben hozzájussunk. Azonban ez még önmagában kevés. Nem mindegy sem a bevitt tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya, sem a minősége. Nem mindegy, hogy hidrogénezett zsírokból, vagy hidegen sajtolt növényi olajokból juttatjuk a szervezetet a szükséges zsírmennyiségéhez. Nem mindegy, hogy gumicukorkából, vagy a némiképp hasonló ízű és állagú mazsolából esszük meg ugyanazt a cukormennyiséget.
Gumicukor vagy mazsola?
Chips vagy almaszirom?
Cukros gyümölcsízű ital vagy préselt gyümölcslé?
Szénsavas üdítőital vagy ásványvíz?
Édesség vagy gyümölcssaláta?
A döntés a Mi kezünkben van! Válasszunk jól, mert: az leszel amit eszel!
A témában jól hasznosítható oldalak:
A pályázat kiírója
Kispesti Civilek a Közétkeztetésért
email: kiscivilkozetkeztetes@gmail.com
blog: atalakulowekerle.blogspot.com
Támogatóink
- Babos Eszter, a Babos Bábos Társulat megálmodója
http://baboseszter.com/
- Bio-Gyömbér Kft.
http://delpesti-biopiac.hu/
- Budapesti Corvinus Egyetem Természettudományi Karának Kísérleti Üzeme és
Tangazdasága
http://kiserletiuzem.uni-corvinus.hu/
- Éléskamra Étterem (bio és reform ételek) illetve Éléskamra Bio és Egészséges
Életmód Bolt
http://www.eleskamra.com/
- Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet
http://www.oeti.hu/
- Wekerlei Társaskör Egyesület Zöld Hajtás
http://wekerletelep.hu/zold_hajtas
- Zsámberger Szilvia kézműves termékek (lekvárok, szörpök,
zöldségkészítmények)
http://www.magyarhazilekvarok.hu/
Ez úton is köszönjük minden kedves támogatónknak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése