"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2014. április 14., hétfő

Pannon Magbank - ott járt a WEKKER

Személyes beszámoló egy szombati kirándulásról
 
 
"Kedves Mindenki!

Jót kirándultunk szombaton Tápiószelére.
Péter, a vezetőnk várt minket és abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az - ugyancsak kispesti származású - igazgató asszony tartott egy rövid ismertetőt számunkra. Többek között megtudtuk tőle, hogy az 50 éves intézmény mintegy 1100 növényfaj, 48 ezer fajtájának magját őrzik hűtött tárolókban. Később meg is nézhettük ezeket. A szárítás után -20 fokon tárolt magoktól azt remélik, hogy 100 évig csíraképesek maradnak.
A Biológiai Sokféleség Egyezmény nyomán létrejött a Pannon Magbank, amely a Pannon biogeográfiai régió vadon élő növényeinek - élőhelyen kívüli - magbankban történő megőrzését szolgálja a természetes élőhelyen történő védelem biztonsági kiegészítéseként. Ennek keretében mintegy 800 féle hazai, őshonos vadon élő növény magját tervezik begyűjteni. Jelentős része már a magbankban van, a projekt idén zárul.
Péter körbevezetett minket. A csíráztató helyiségtől a hűtőkamrán át , az arborétumig igyekezett minél többet megmutatni nekünk és közben tájékoztatni és a kérdésekre válaszolni. Jó hangulatban telt az idő. Mi is jól "vizsgáztunk" a menet közben felmerülő kérdések megválaszolásával.
Színesítésül mellékelek néhány képet is.

Összeségében jó és érdekes volt megismerni a NöDiK-et. Ajánlom mindenkinek. Gyerekekkel nagyon jó, játékos kirándulás tud lenni.

M. Hajnalka"
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése