"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2015. október 12., hétfő

Kedves Komposztbarátok! A Komposztbarát Kerület őszi hírlevél megjelent


Az idei nyár után szinte már meglepődik az ember, amikor azt érzi, hogy fázik, hűvös van. Nemrég még azt hittük, sosem ér véget a kánikula, de véget ért és immár közeleg az ősz. Attól függően, hogy kinek-kinek hogyan néz ki a „komposzt-naptára”, van, akinek elegendő most csak az alábbiakban leírt néhány dolgot ellenőriznie, aki pedig hamarosan ürítené a komposztálóját, azoknak az elkövetkező hetekben újból kiküldjük egy régebbi hírlevelünket, amelyik részletesen bemutatja ezt a munkafolyamatot.

Most tehát arról ejtünk szót, mire is érdemes egy ilyen szélsőségekkel tűzdelt nyári időszakot követően odafigyelni a komposztáló körül, valamint esedékes újból szót ejteni a kispestiek számára elérhető lakossági ágaprító-kölcsönzési lehetőségről is. Végül pedig egy néhány mondatos beszámoló zárja majd hírlevelünket, melyben az önkormányzat lakossági komposztkeret-osztási programjáról esik szó. A hírlevél végén a közösségi ápritógépről is lehet olvasni! Idén több mint 25 család használta, a zöld hulladékből kerti mülcsot késziteni.

Kemény volt a nyár, de milyen most a komposzt?
Az idei nyár igazán bővelkedett mindenféle időjárási szélsőségekben. Hetekig tartó, esőmentes, tikkasztó hőség, melyet néhány katasztrofális erejű széllel és özönvízszerű csapadékmennyiséggel tűzdelt esős nap szakított meg. Komposztunkat ez sokféle módon befolyásolhatja, így a nyár eredményessége nagyrészt attól függ, hogy mikor és mennyi ideig védtük az esőtől a halmot, vagy épp mikor engedtük,  hogy érje a csapadék vagy éppen mikor öntöztük. A víz szinte teljes hiánya és a hőség könnyedén okozhatják a komposzt kiszáradását. A korhadás, tehát a komposzt képződésének több alapfeltétele is van, ezek egyike a megfelelő nedvességtartalom. Ha a halom túl száraz - ami ilyen időben könnyen megtörténhet - akkor az hasonló hatást ér el, mint a mumifikálódás. A korhadás teljesen leáll és annak ellenére, hogy megfelelő az alapanyagok összetétele, jó a hőmérséklet és minden más előfeltétel megvan, sosem lesz belőle komposzt. Ezért olyan fontos, hogy ilyen időben mindig ügyeljünk az alapanyagok vízutánpótlására. Heti néhány vödör víz elosztva elegendő is lehet, bár ez is sok tényezőtől függhet. Nem érdemes számolgatni, legjobb, ha néha ellenőrizzük a komposztunk nedvességtartalmát. Ezt kézzel is el tudjuk végezni, az ún. marokpróbával. Ez annyiból áll, hogy a komposzt belsejéből (nem a tetejéről, mert az ugye a legszárazabb) veszünk egy marékkal, majd összenyomjuk. Háromféle eredményt kaphatunk.

Ha a marék komposzt az elengedéskor azonnal széthullik, akkor túl száraz. Ilyenkor öntözzük meg a halmot. Fontos megjegyezni, hogy a kiszáradás csak megakasztja a komposztképződés folyamatát, de a komposzt végső értékét nem befolyásolja. Ha gondoskodunk a z alapanyagok megnedvesítéséről, a folyamat újraindul, mintha mi sem történt volna.

Ha a marék komposzt egyben marad, érezhetően nedves, mint mondjuk egy kicsavart szivacs, de vizet nem ereszt, akkor ideális a nedvességtartalma, ezt az állapotot kell a komposztálódás során mindvégig fenntartani.
Ha viszont víz csurog az összenyomott anyagokból, akkor túl vizes a komposzt, ilyenkor már az is segít, ha felkeverjük a túlzottan nedves részeket, hogy jobban levegőzzenek, ezáltal száradjanak, vagy ha van némi faforgácsunk, papíraprítékunk, akkor keverjük bele, hogy felszívjon valamennyit a fölösleges nedvességből. Ez az állapot amúgy a legveszélyesebb a komposztra nézve, ugyanis rothadáshoz vezethet, ami bűzzel jár, és sokat ront a képződő komposzt értékén.

Attól függetlenül, hogy milyen típusú komposztálóval rendelkezünk, ne az alapján ítéljük meg a benne lévő anyagok nedvességtartalmát, hogy a halom teteje, vagy oldala hogyan néz ki. A halom levegőnek kitett részei, tehát a szélei, teteje szinte mindig teljesen szárazak, ezzel nem érdemes foglalkozni. A komposzt időszakos keverésekor (2-3 havonta) be lehet forgatni a halom nedvesebb belsejébe, hogy ez is jobban lebomolhasson.

A száraz komposzt egy másik jele a mindent elborító, vékony, de jól látható szürke penészréteg. A penész általában a túl nedves helyeken szokott jelentkezni, de ha ezt a szürkés porrétegre hasonlító penészedést meglátjuk, az biztos jele annak, hogy túl száraz a komposztunk. A halom megöntözése eltünteti ezt a szürkeséget, később semmilyen hatással nincs a bomlás további folyamatára.

Ilyenkor egyéb teendőnk nem szokott lenni a komposzttal, legföljebb a már említett keverés, melyet vasvillával, vagy ha az nincs, kis gereblyével, ásóval lehet elvégezni. A halom keverése is jó alkalom a víztartalom ellenőrzésére, és amennyiben szükséges, annak beállítására.
Lakossági ágaprító-bérlési lehetőség kispestiek részére!

A sikeres komposztálás egyik sarokpontja a felhasznált alapanyagok aprítást, darabolása. A lágyabb, kerti hulladékok, mint pl. a lágyszárúak szárai, valamint a konyhai hulladékok esetében ez nem túl bonyolult, sőt, nem is mindig szükséges. De mi a helyzet azokkal, akiknek esetleg nagyobb mennyiségű gally-hulladékuk van, amit szeretnének komposztálni?
Ha nem daraboljuk fel őket, lassabban bomlanak le és rengeteg helyet foglalnak a komposztálóban, valamint a komposzt forgatását, keverését is szinte lehetetlenné teszik. Ha viszont egy kézi gallyazó ollóval esünk neki, órákba telhet, mire felaprítjuk az ágakat, gallyakat. Jó megoldás egy ágaprító beszerzése, viszont nincs mindenkinek lehetősége rá, részben az ára, részben az általa elfoglalt hely miatt, valamint nem szívesen vesz az ember olyan gépet, amit évente lehet, hogy csak 1-2 alkalommal használ.
Erre jelent megoldást a lakossági ágaprító-kölcsönzési program!
A kispesti lakosok a komposztbarat@gmail.com címen jelezhetik igényeiket, ha szeretnék egy, vagy akár csak fél napra kikölcsönözni a Komposztbarát Kerület Program keretében tavaly beszerzett két elektromos ágaprító-gép egyikét. A gépekkel legföljebb 4 cm vastag gallyakat, ágakat lehet felaprítani, viszont az eredmény sokkal jobb, ugyanis 5-10 mm-es darabkákat kapunk, és sokkal kevesebb vele a fáradság. Ideális azoknak, akik például kiástak egy kiszáradt bokrot, gyümölcsfájukat megmetszették, vagy bármilyen keményebb zöldhulladékukat komposztálni szeretnék, esetleg talajtakarásra szánják azt. Az alábbi képen látható egy felhasználási példa, valamint a munka sebességét is jól érzékelteti.

A gépek használata: adományt szívesen fogadjuk, és az alábbit javasoljuk, ami a kapást és amortizációt fedezi.
Adomány fél napra: 1.500 Ft
Adomány egész napra: 3.000 Ft
Adomány nyugdíjasok részére fél napra: 500 Ft
Igény esetén házhozszállítás: +500 Ft
A fenti javasolt adományok jóval a piaci ár alatt vannak, ha gépkölcsönzőből bérel valaki hasonló gépeket, az napi sok ezer Forintba kerül. A kölcsönzés javasolt adományai a WTE-hez jutnak. A kölcsönzés, házhozszállítás időpontját előzetesen egyeztetni fogjuk az igénylőkkel, de előfordulhat, hogy bizonyos napokon mindkét gép foglalt lesz, ezt kérem, vegyék figyelembe!

Néhány saját tipp, észrevétel a gépek használatához:
A fenti kép a saját kertemben készült, én a kisebb teljesítményű gépet tudtam kipróbálni. Nagyrészt utcáról behordott gallyakat, valamint szomszédoktól kapott és kis részben saját ágakat aprítottam a géppel. Amikor csak gallyakat daráltam, amelyeken nem voltak levelek, némi zöldebb, nitrogéndúsabb hulladékot is kevertem a kész aprítékhoz. Az utcáról behordott ágakon – mint látható is – bőven voltak levelek, így ott erre nem volt szükség. A kapott darálékot egyébként nem komposztálásra szántam, hanem mulcs lett belőle, de ez az aprítást semmiben nem befolyásolta.
Egy előző alkalommal behordott nagyon száraz platánfa-ágakkal meggyűlt a bajom. Ez az anyag rendkívül merev, pattanva törő, szinte egyáltalán nem lehet meghajlítani, így a gépben lassan forgó aprítóhenger néha ugyan letör belőle 1-2 darabot, de nem tudja „behúzni”, így ha magában rakjuk a gépbe, inkább csak pattogni fog a késeken az idők végezetéig. Így azt tanácsolom, hogy érdemes inkább lágyabb, hajlékonyabb, lehetőleg minél frissebb ágakat darálni. A levelekkel is vigyázzunk! Magukat a leveleket, ha már nincsenek az ágon, fölösleges aprítani, a lombos ágakat viszont óvatosan aprítsuk, mert azok pedig kissé túl rugalmasak és a gép adagológaratjába beragadva megnehezítik a darálást. Ha viszont módjával csináljuk, nem lesz gond!
Bár a gépek körülbelül 4 cm vastag, tömör, friss, tehát kemény ágakat is tudnak aprítani, ne terheljük túl a gépet. Főleg az tudja elakasztani a gépet, ha egy olyan ágat dobunk bele, amelyen egy helyen sok görcs van. Itt a fa rendkívül kemény, így lehet, hogy egy 4 cm-nél vékonyabb ág is kifog a gépen. Ezekről érdemes inkább levágni a gallyakat, és a görcsös részt egyben a komposztra dobni. Az is elbomlik majd, legföljebb kicsit lassabban. Kompromisszumos megoldás, ha fejszével, kisbaltával néhány kisebb darabra aprítjuk ezeket a kemény darabokat, már ez is sokat gyorsít bomlásukon.
Ha bármikor eltömődik a gép adagológaratja, ne próbáljuk újabb ágakkal „lenyomni a torkán” azt, amivel nem bírt el! Inkább kapcsoljuk hátramenetbe a gépet, ilyenkor az inkább kifelé tolja a belédobott anyagokat, ezeket mind szedjük ki és kicsit óvatosabban adagoljuk be őket.
Az általam használt géppel semmilyen komoly gond nem volt, néhány kisebb elakadást kivéve. Bár van rajta túlmelegedés elleni védelem, ez nálam sosem tiltott le, annak ellenére, hogy rendesen járattam a gépet mindenfélével.

Lakossági komposztkeret-osztás kispestieknek! 

A kispesti önkormányzatnak köszönhetően idén ősszel is lesz lakossági komposztáló-osztás, előreláthatólag
november elején. A program során az előzőleg regisztrált igénylők kapnak majd ingyenes kereteket, mellyel megkezdhetik saját zöldhulladékuk újrahasznosítását. A kezdeményezés minden évben nagy népszerűségnek örvend, a lelkesedés töretlen, rengeteg az érdeklődő. Mivel ezúttal a Fővárosi Közterület Fenntartó nem támogatja anyagilag a programot, így csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre a kiosztásra szánt komposztálók.

Sajnos a most őszi osztásra már nincs szabad hely, viszont arra bátorítok mindenkit, aki szeretne igényelni komposztálót, hogy feltétlenül tegye meg, mivel így jövőre (remélhetőleg már 2016 tavaszán is lesz osztás, bár pontosabb információval csak később szolgálhatunk) hozzájuthat a kerethez. Az igénylők díjmentesen kapják meg a komposztálót, a helyes használatot pedig egy egyórás előadáson sajátíthatják el. Az osztásra a Kispesti Önkormányzat Zöldprogram Irodájánál lehet jelentkezni, mindössze egy e-mailt kell írni a zoldprogram@kispest.hu címre.

Ha bármilyen egyéb kérdése felmerülne a komposztálással kapcsolatban, kérem, jelezze a komposztbarat@gmail.com drótpostacímen!

Sikeres komposztálást kívánunk!
Stiglicz Norbert
Komposztbarát Kerület program szervezője

A program a Wekerle Társaskör Egyesület Zöld Hajtás Klubja és a Kispest Önkormányzat Zöldprogram Iroda közreműködésével jön létre, az Átalakuló Wekerle szervezői kör koordinálásában, a Főváros Környezetvédelmi Alap támogatásával.
A program többi zöld, közösségi programjáról az atalakulo.wekerle.gmail.com címen lehet érdeklődni, vagy az http://atalakulowekerle.blogspot.hu/ oldalon lehet többet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése