"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2020. szeptember 16., szerda

Komposztbarát Kerület hírlevél - 2020. szeptember

Kedves Komposztbarátok!

Ahogy a régi kertészek mondták, a tavaszt ősszel kell előkészíteni. Ősszel is sok mindent ültetünk, nem csak tavasszal, és az ültetéshez mindig jól jön a komposzt: gyümölcsfákat, bogyósgyümölcsű bokrokat (szeder, málna, ribizli, áfonya vagy egres), virághagymákat, de ilyenkor ültethetjük szét vagy át az íriszeket és a pünkösdi rózsát is. Sőt, ültethetünk fokhagymát is!

Az érett komposztot az év folyamán bármikor kitermelhetjük, amikor szükség van rá, de a legtöbben tavasszal vagy ősszel szokták. Ilyenkor a komposztáló teljes tartalmát kiszedjük, rostáljuk, a kész komposztot felhasználjuk, a még le nem bomlott anyagokat pedig visszatesszük a keretbe. Ha ősszel nincs szükségünk a kitermelt komposztra, mert éppen nem ültetünk semmit, akkor bezsákoljuk tavaszig: semmiképp se nejlonzsákba, mert abban nem szellőzik! Erről az előző hírlevelekben többször is olvashattatok.


Miben komposztáljunk?

Mostanában sokan kérdezték, hogy miben komposztáljanak, ha lemaradtak az önkormányzat őszi komposztláda-osztásáról. (Túl sok volt a jelentkező, de várólistára vagy a jövő évi osztásra bármikor fel lehet iratkozni a Kispesti Önkormányzat Zöldprogram Irodájának elérhetőségein.) A kereskedelemben ötezertől több tízezer forintig kaphatók komposztkeretek, de otthon is elkészíthetjük maradék lécekből, raklapokból, dróthálóból vagy akár téglából is – a téglából vagy lécekből épített falat érdemes hézagosra építeni a szellőzés miatt!
A két legegyszerűbb komposztálási módhoz még ennyi sem szükséges. A gödörkomposztáláshoz ásunk egy gödröt, amelybe ugyanúgy vegyesen (száraz, széngazdag és nedves, nitrogéngazdag anyagok) dobáljuk a komposztálnivalót, mintha komposztkeretbe raknánk. Ilyenkor fontos, hogy szellős legyen a gödörben lévő kupac, és forgassuk át időnként, hogy levegőhöz jusson, ne rohadjon be. A gödör ne legyen 20-30 cm-nél mélyebb. A komposztálók és szakemberek között megoszlanak a vélemények a gödrös komposztálásról – az tény, hogy sokkal jobban oda kell figyelni, hogy szellőzzön a komposzt, ne legyen túl nedves. A másik, gödör nélküli változatnál a nedves és száraz anyagokat szintén rétegezve, gúla alakú komposzthalmot alakítunk ki (komposztprizma).
A komposztálók típusairól, előnyeiről-hátrányairól a Hermann Ottó Intézet kiadványában lehet bővebben olvasni.

Röviden a lombkomposztálásról

Az őszi időszak egyik aktuális kérdése a lehullott falevelek komposztálása. A száraz falevelek tipikusan a széngazdag, száraz, barna típusú komposztanyag kategóriába tartoznak: ezért az avar lassabban bomlik le, mint a vegyes komposzt.
Féleeső ágyásokban, fák-bokrok alatt, ahonnan nem fújja el a szél, akár ott is hagyhatjuk az avart, hogy helyben komposztálódjon tavaszig. Ez a réteg megóvja a talajt az eróziótól, segít megőrizni a földben lévő nedvességet, visszafogja a talaj hőmérsékletének szélsőséges ingadozását, búvó és táplálkozó helyet biztosít számos élőlénynek, lebomló szerves anyagai pedig a talajösszetételt javítják. 
A nagymennyiségű avart érdemes vékony dróthálóból, kerítésfonatból álló lombkomposztálóban komposztálni. Ez is elkészíthető házilag, de a kereskedelemben is kapható.
A nyári szezon idején majd valóságos mentőövet jelenthet az ősszel félretett lombkupac: kisebb adagokban a komposztra dobott friss gyümölcsmaradványok tetejére szórható, ezzel elejét vehetjük a muslicák inváziójának és túlságosan nedves komposzt berohadásának. A lombkomposztálásról bővebben a Humusz Szövetség kiadványában olvashattok.

Ágaprító-bérlési lehetőség

Mi a helyzet, ha esetleg nagyobb mennyiségű gally-hulladékuk van, amit szeretnénk komposztálni, vagy talajtakarásra (mulcsozásra) használni?
A Komposztbarát Kerület Program keretében beszerzett elektromos ágaprító-gépet ezen űrlap kitöltésével lehet kikölcsönözni. Ezzel legföljebb 4 cm vastag gallyakat, ágakat lehet felaprítani, és 5-10 mm-es darabkákat kapunk. Az aprítékot keverhetjük a komposztálóba, de talajtakarásra (mulcsozásra) is kiváló. A gép bérlése ingyenes, de örömmel fogadunk kisebb pénzadományt, melyet a gép karbantartására és az Átalakuló Wekerle által szervezett zöld programokra fordítunk. A kölcsönzés időpontját előzetesen egyeztetjük az igénylőkkel. 

Komposzthírek, események, kiadványok

Komposztképzés:
Szeptember 28-én ingyenes, de regisztrációköteles komposztképzés a Humusz Házban https://humusz.hu/hirek/valj-te-varosi-komposztalo-mesterre/27198 

Komposztjáték: 
Óvodák, iskolák, civil szervezetek számára szívesen kölcsönadjuk az Átalakuló Wekerle komposztjátékát: https://www.facebook.com/105345237511367/photos/a.148093446569879/356216349090920/?type=3&theater 

Kiadvány a városi kertészkedésről: 


Sikeres komposztálást kívánunk!
Olasz Krisztina és a
Komposztbarát Kerület szervezői

A program az Átalakuló Wekerlei Közösségi Szövetkezet és a Kispest Önkormányzat Zöldprogram Iroda közreműködésével jött létre. 
Az Átalakuló Wekerle zöld, közösségi programjairól 
- az atalakulo.wekerle@gmail.com címen lehet érdeklődni, vagy a
olvasni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése