"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. október 20., szombat

Mikosarunk - egy kis történelemHonnan indult a Csütörtök Délutáni Wekerlei Kispiac és hová tart?  Talán érdemes többet tudni erről...

"Mikosarunk – élelmiszerbeszerzés Wekerletelepen, kicsit másképp

Ez év tavaszán elindult néhány kezdeményezés, amely hamar szárba szökkent és mára már virágzik. Az Élő Tisza Piac helyi szervezői, az Átalakuló Wekerle aktivistái a kispiacról Szalay István, a Bortárból Fábián, akinek sok-sok terve van amellett, hogy finom borokkal lássa el a wekerleieket – szóval elég sokan, elég sok tervvel összejöttünk és beszélgettünk arról, hogy mit lehetne tenni, mit lenne érdemes elkezdeni, már ami az élelmiszert: zöldségeket, gyümölcsöt, pékárut illet. Bárki csatlakozhat ehhez a fóromhoz a jövőben is, mindenkit várunk, aki szívesen fáradozik azon célok megvalósításán, amelyeket a Mikosarunk megfogalmazott. Vannak, akik szívesebben költenének helyben, szívesen vásárolnának kistermelői, vagy akár bio élelmiszert – de nem szeretnének átutazni a városon egy biopiacra, sem a szintén drága házhozszállításban gondolkodni. Alapvető bioélelmiszerek, alapanyagok beszerzésére van már lehetőség a Kós Károly téren is – s ez a bolt is lehetőségei szerint támogatja a helyi kezdeményezéseket,  de a friss zöldségválaszték sokaknak hiányzott. Piacra járni, nézelődni, beszélgetni, a gazdát magát megkérdezni az árujáról, recepteket megvitatni -   sokan vágynak erre, sokan álmodunk egy olyan helyi piacról, ahova jó kijárni. Elindult valami, örülünk, hogy ott lehettünk a születésénél.

Először arról érkezett hír, hogy a wekerlei, Gutenberg téri kispiac minden nap nyitva lesz - az, hogy termelők, árusok és vásárlók is legyenek ott, az sajnos azóta is csak távoli álom - , majd arról, hogy a hányatott sorsú wekerlei Élő Tisza Piac új helyen, új időpontban, rendezett körülmények között fogadhatja immár nemcsak megszokott törzsközönségét, hanem új vásárlóit is: csütörtök délutánonként, a késő délutáni órákban is felélénkül a - korábban ebben az időszakban üres - Gutenberg téri piac. Mindenki, aki figyelemmel kíséri az új piaci napot, azt láthatja, hogy ez egy olyan döntés, elhatározás volt, amely vitathatatlanul egy sikertörténetet indított el, hiszen egészen új vásárlóközönség, vásárlóerő jelent meg, olyan emberek, akik, bár célzottan az Élő Tisza vagy a Nyitott Kert termékeit keresik, mégis be-be térnek a kisboltokba is, ha már ott járnak, ezzel a korábbi piaci szereplők is részesedhetnek az újonnan születő kereslet hasznából. Az új piacra járok nagy része korábban nem is tudta, hogy van, létezik a wekerlei kispiac. Ma már rendszeresen kijárnak, visszajárnak, keresik a megszokott, megszeretett árusokat, termékeket. Ez volt az első lépés, kérdés, hogy ezután mi következik?

Akik részt vettek ennek a folyamatnak az elindításában, vagy idő közben csatlakoztak – vagy ezután fognak -, mind fontosnak tartják, hogy minél több wekerlei, illetve a környéken lakó, akik között vannak erzsébetiek, lőrinciek, sőt találkoztunk már óbudaival és ferihegyivel is,  tudja megoldani heti élelmiszer-beszerzéseit független, helyi kiskereskedőknél, őstermelőknél. Hallhattunk már olyan mozgalmakról (sajnos Magyarországon még csak apró, elszigetelt kezdeményezések vannak, de máshol már próbálkoznak nemzeti szinten is pl. a 3/50 Project, amelynek lényege, hogy abban három helyi üzletben, amely hiányozna neked, ha megszűnne, költs el legalább havi 50 dollárt), amelyek arról próbálják meggyőzni az embereket, hogy ha egy bizonyos összeget helyben költenek el, akkor ezzel a döntéssel meg tudják változtatni a lakóhelyüket, a helyben maradó pénzek nagyszerű változások elindítói lehetnek, visszahatnak az egész közösség életére, a helyi gazdaságra, az életminőségre, egyszóval mindenre, ami meghatározza a közérzetünket,  a „jól létünket”.

Az ősz hozhat változásokat, újabb ötletek megvalósulását itt Wekerlén is. Aki szívesen bekapcsolódna ebbe a folyamatba, keresse a lehetőségeket, hozza el ötleteit. Az Élő Tisza Piac egyre szélesedő vásárlóközönsége, a „Nyitott Kert biozöldség egységdobozban” kezdeményezés közel 100 fős közössége keresi az újabb és újabb lehetőségeket: keresi azt, ami más, mint a multinacionális kereskedelmi láncoknál kapható tömegáru, más mint a silány, olcsó nagyipari termékek. Egyre többen vagyunk, akik keressük a kézművest, a klímabarát termékeket, legyen az élelmiszer vagy bármilyen egyéb termék: szappan, ruha, szolgáltatás. Naponta hallunk híreket az újra nyíló, ill. most születő fővárosi termelői piacokról (Szimpla kert, vagy az Országház előtti Kossuth tér), vásárlóközösségekről (Szatyor Közösség Budapesten, Kecskeméten), mára már Wekerle is bekapcsolódott ebbe a vérkeringésbe. Jó ez az újonnan érkezett piaci szereplőknek is, és jó – ahogy azt Szalay István is megerősítette, jó a régieknek is, mert az új vásárlóréteg megjelenésével azok a kereskedők is jól járhatnak, akik hosszú éve óta próbálják ellátni a telep lakóit. Ők is fejlődhetnek, lehetnek a változások nyertesei között. A Wekerlei Mikosarunk kezdeményezés három szintéren hozott változást a telep élelmiszer-kereskedelmében: az Élő Tisza Piacon, amely minden csütörtökön délután, 16-19-ig várja a vásárlókat a wekerlei Gutenberg téren, folyamatos forgalomnövekedést tapasztalnak, ugyanebben az időszakban vehetőek át a Nyitott Kert biozöldséget tartalmazó egységdobozai, amelye ellenőrzött, szezonális biotermékeket tartalmaznak – ez a vásárlóközösség is hetente bővül újabb és újabb érdeklődőkkel, s a tagok szintén az élő Tisza Piacon egészítik ki a doboz választékát – amely egyenlőre kizárólag szezonális zöldségeket tartalmaz, és a harmadik hajtásként helyi termék-kereskedelem is megjelent már csirájában: egy lelkes aktivista a saját kertjében szedett cseresznyét osztogatta adomány fejében, majd a befolyó összeget a helyi zöld kezdeményezések finanszírozására ajánlotta fel.     

Minden nap dönthetünk úgy, hogy befektetői leszünk ezeknek a reményteljes vállalkozásoknak, és a változásoknak. Ha például nincs olyan pékség, ahol szívesen vásárolunk, létre lehet hozni egy vásárlóközösséget, amely először idehozza egy közeli jó pék áruit, a következő lépés, hogy nyílik egy remek kis üzlet helyben, amelynek már van egy hűséges törzsvásárlói közössége, így könnyebben gyökeret ereszthet Wekerlén. Csak mi, itt lakók, wekerleiek tudjuk életben tartani, fellendíteni a helyi gazdaságot, élelmiszerkereskedelmet – és jó hír, hogy van már kikhez csatlakozni. Szavazzunk a pénzünkkel, a napi döntéseinkkel, azzal, hogy megkeressük a jó élelmiszert helyben és azt tesszük a családi asztalra.

Ha szeretnél bekapcsolódni az elindult folyamatokba, látogass a kispiacra, ha szeretnél többet tudni, többet tenni, kérdezni, akkor írj az atalakulo.wekerle@gmail.com email címre, keresd az Átalakuló Wekerle Facebook oldalát."

Schneider Gabi

Ez az írás először a Wekerleújság 2012. őszi számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése