"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. október 2., kedd

Ültessünk gyümölcsfát! 2.


E-faiskola 2. - A gyümölcsfákról

Az előző részben felsoroltam szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a gyümölcsfák kiválasztásakor. Most nézzük meg ennek alapján az egyes fajok tulajdonságait.

Cseresznye: általában terebélyes, nagy lombú fák - törpenövésű fajta nincs! Nagy helyet igényel - de árnyékoló hatását kihasználhatjuk.

(A ház déli, nyugati oldalára ültetett lombos fa a legjobb "klímaberendezés"! Nyáron a dús lomb véd az erősen tűző napsugaraktól - télen viszont a csupasz korona átengedi a fényt.:))

Vadcseresznye- vagy sajmeggy alanyra szemzik. (Előbbi erősebb növekedésű, utóbbi inkább nyirkos, meszes talajokon használatos.)
Érési ideje: május végétől július elejéig. Korai gyümölcs, szedése munkaigényes, ezért a piacon drága - házikertben viszont előnyös. (És lehet fára mászni! :))
A késői fajtákat a cseresznyelégy károsíthatja. (Ettől lesz kukacos.) Új hajtásokon a levéltetű gyakori.

Itt jegyzem meg, hogy egyes gyümölcsfa-fajták nem öntermékenyülőek, tehát porzófajtát igényelnek. Ez persze lehet a közelben bárhol, a szomszédban is. (Erre visszatérünk a fajták ismertetésénél.)
Cseresznye esetében a meggy is lehet pollenadó, olyan közeli rokonok.

Meggy: kisebb termetű, könnyebben alakítható, ritkább lombú fa. Igénytelen növény, tavaszi virágpompája viszont a kert díszévé teheti.
Sajmeggy alanyra szemzik, érési ideje: június elejétől, július közepéig. Gyümölcse kedvelt befőzési alapanyag, de a piacon ez sem olcsó.
A kártevők nem gyakoriak - a késői fagyok ártanak inkább.

Kajszibarack: közepes növekedésű, ritka lombú fa, nem vet erős árnyékot. (Akár vetemény is kerülhet alá.) Régóta a  házikertek kedvence.
Általában vadbarackra, mirabolánra szemzik (utóbbi kötött talajra való).
Érési ideje: június végétől augusztus elejéig. Gyorsan leérő, hamar puhuló gyümölcsét rövid időn belül fel kell használni. Befőzésre nagyon kedvelt!
A késői fagyokra szintén érzékeny fa, a gutaütéstől kell még félteni.

Őszibarack: nagyon fény- és hőigényes, ezért napos helyre való és katlan alakú koronaformát kell nevelni. Ez alacsony, kézzel elérhető, de viszonylag széles.
(A szőlőhöz hasonlóan) minden évben termőre metszést igényel! Nem szabad kihagyni, de nem olyan nagy kunszt - sőt, egészen érdekes! :)
Vadbarackra, vagy keserűmandulára szemzik (utóbbi meszes talajra való).
Érési ideje: július elejétől szeptember elejéig. Elég olcsón kapható gyümölcs, de egészen más, ha a fán érik be. (Szállításra érzékeny, ezért gyakran féléretten szedik le...)
A tafrinás levélfodrosodásra kell figyelni!


Szilva: általában nagy növésű fa, elsősorban a nyirkos talajokat kedveli.
Alanya: mirabolán, vagy vörösszilva. Piacon ritkább, sérülékenyebb a más zamatú ringló.
Érési ideje: július végétől szeptember közepéig.
Vannak étkezési és befőzési fajták, de igazi szilvalekvárt nem mindegyikből lehet csinálni!
Aszalványként a legelterjedtebb hazai gyümölcs.
Elég gyakran támadják a levéltetvek, molyok (kukacosodás), árnyékos helyen a moníliagombák (rothadás).


Ezek voltak a csonthéjasok. Folytatás következikmajd a többivel...

Georg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése