"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2015. november 26., csütörtök

COP21 van a láthatáron.

COP21 van a láthatáron. A globális éghajlatváltozás mostantól, december közepéig mindennek a középpontjává válik. Szükségképpen; ami globális - egyre jobban látjuk - lokális is. Jóban, rosszban. Vasárnap Budapesten is lehet csatlakozni a Globális Klíma Menethez, ami számos más országban is történik ugyanakkor. "

COP21 van a láthatáron. A globális éghajlatváltozás mostantól, december közepéig mindennek a középpontjává válik. 
Szükségképpen; ami globális -egyre jobban látjuk - lokális is. Jóban, rosszban. 

Az Átalakuló Wekerle egyik kiindulópontja az, hogy a helyi közösségben jobban tudunk élni, ha odafigyelünk a változásokra időben, és e téren sokat elértünk - jobb a helyi piac, szigetelési programunk is van, megosztjuk egymással a felesleges cuccainkat a bolha piacon és a garázsvásáron, így csökkentjük a fogyasztásunkat. A helyi Tessék Csak kártya arra ösztönöz bennünket, hogy vásároljuk helyben, amennyire lehet. Így igen sokat teszünk, és sok más közösség példaképnek tekint bennünket. 30 másik országban vannak a miénkhez hasonló összefogások. Van alapunk reménykedni.

 De globális válaszok is kellenek. Nem csak várunk, de mélyen a szívünkben reménykedünk, hogy a vezetők is minél hamarabb megtegyék a helyzet fontosságának megfelelő lépéseket! Mostantól a civilek is gyülekeznek a párizsi feszült közösségi házakban, konferencia termekben, kulturális központokban, és jelképesen de visszafogottan, az utcákon is. Vannak köztük, akik nap mint nap kormányra és üzleti szférára nyomást gyakorol, szemlélet formál, kutat, publikál, és szervez, hogy a legjobb eredményt érjük el a COP21- alatt, és utána. Ettől messze vagyunk, de lehet egy pillanatig azon gondolkodni, hogy milyen érzés most Párizsban lenni, és milyen fontos mindannyiunknak, hogy ebben a pillanatban is, a civilek, akik elsősorban fiatalok, képesek hosszútávon is gondolkodni. Van köztük Magyarországról is, Wekerléről is.

A lényeg? A globális klímaváltozás nem "csak" környezeti katasztrófa, hanem globális egyenlőtlenségeket is okoz, és ezzel együtt instabilitást; Szíriát nézve, erről már kevés kétségünk lehet. Tegyük lehetővé, hogy minden ország minél hamarabb kiléphessen a szénkorszakból. Maradjunk a kritikus 2 fok alatt. 

De nincsenek illúziók sem: immár 30 éve tárgyalnak erről, és egyre rosszabb a helyzet. Akkor lesz változás, ha, mint a természet immunrendszere része, mi is teszünk érte. Nem a bolygót védünk, hanem a bolygót is, magunkkal együtt.

Vasárnap Budapesten is lehet csatlakozni a Globális Klíma Menethez, ami számos más országban is történik ugyanakkor.  http://recity.hu/fokusz/331-climate-march-budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése