"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2013. január 24., csütörtök

Kispesti Menzafigyelő - Közétkeztetési megbeszélés – 2013.január 24. XIX. Kerület Bolyai Általános Iskola

Közétkeztetési megbeszélés – 2013.január 24. XIX. Kerület Bolyai Általános Iskola

(összefoglalta: Papp Júlia, Kertész Krisztián)

1. Jelenlévők:

Önkormányzat:
Polgármester, Vinczek György (alpolgármester), Kovács Bence (volt alpolgármester, járási hivatalvezető), Nagy Péter (Humánszolgáltatási irodavezető), a kerületi dietetikus, Lazányi Ferenc (a köbeszerzési bizottság elnöke), Mihály András (a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottságának elnöke)

Pensió 17 Kft.:
Süllős Gyuláné tulajdonos-ügyvezető, ifj. Süllős Gyula kereskedelmi igazgató, Varga Gergelyné menedzser igazgató, rajtuk kívül az összes területi menedzser, séf és konyhai dolgozó, talán még a sofőrök is.

Szülők:
SzMK képviselők: Erkel, Kós, Vass Lajos, Gábor Áron iskolák, Tarka-Barka, Vonás óvodák
Kertész Krisztián - a KCK képviseletében

Intézményvezetők:
Zuborné Sallai Márta (Kós Károly iskola)
Szűcsné Juhász Csilla (Árnyas óvodák)
Hír TV, a Kispest TV, Kispest Rádió.

2. Megszólalások

2.1. a polgármester bevezetője

2.2. Szülők bemutatkozása: miért vannak itt

Kertész Krisztián a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért képviseletében elmondta, hogy céljuk az, hogy a jövőben olyan minőség-ellenőrzési rendszer álljon fel, amely a szerződés szempontjából releváns módon jegyzőkönyvezi a hibás teljesítést, illetve az esetleges szerződésszegést. Véleményük szerint a jelenlegi gyakorlat, amikor az intézményvezetők értékelik (naponta) a szolgáltatás minőségét csupán hangulatjelentés, amelyből rossz értékelés esetén sem következik jogilag szerződésszegési bizonyíték. Ilyen módon ezek az értékelések nem alkalmasak arra sem, hogy a Megrendelő Önkormányzat ezek birtokában érdemi nyomást tudjon gyakorolni a Pensióra.

Papp Júlia a Vonás utcai óvoda SzMK képviselője bemutatta az online is elérhető kóstolási kérdőívek eredményeit (98 kitöltött kérdőív), és elmondta, hogy a szülők szeretnék, ha egy részletesebb szempont rendszer alapján értékelné a jövőben is az önkormányzat az ételek minőségét. Elmondta, hogy a legrosszabb értékelést három hónap átlagában az első fogás íze kapta (2.35 pont 1-5-ös skálán), ezt követi az első fogásról alkotott általános vélemény 2.41 ponttal. A részletes értékelés külön dokumentumban elérhető.

A Vass Lajos iskola SzMK vezetője (Dzama Demjén László) szintén hozott statisztikákat, ők azt mérték, hogy milyen arányban ették meg a gyerekek az ételt vagy sem. A statisztikák hullámzó képet mutattak, a levesek szerepeltek a legrosszabbul, ezek időnként 70%-ban is a moslékba kerülnek. A főfogások ennél jobbak.

2.3. Penzió, Süllős Gyula vetítéses előadása: a cég bemutatása, működése, minőségbiztosítási rendszerek bemutatása. Mobiltelefonnal készült képeket vetített ki, és a Kós, Vass Lajos és Bólyai iskolákat vádolták meg azzal, hogy a tálaló személyzet: lemeri az ételek sűrűjét, ezért lehetnek hígak és ízetlenek a levesek (a képeken a leves sűrűje külön vájdlingba merve), ételhordókban elviszik az ételeket pedig a tálaló személyzet körében 0% az ebédbefizető, ezért kevés sokszor az étel (a képeken tele éthordók, hátizsákokban a Pensió által szállított csomagolt szeletelt kenyerek). Süllős Gyula hozzátette, hogy az ételek bizonyos szintű hazavitele a rendszer tolerálható része, de az ő általuk tapasztalt mérték ezen túl van.
Végül bejelentette, hogy a cég a héten csatlakozik a MINTAMENZA Programhoz, állítása szerint Budapesten elsőként a szolgáltatók közül. Süllős Gyula elmondta, hogy a Mintamenza által javasolt nyersanyagnorma jóval meghaladja a mai kispesti normát, amely országos szinten is nagyon alacsony.


2.4. A Kós iskola igazgatója felkészülten és pontról-pontra reagált a vádakra, elmondta, hogy a badellák sokszor egyáltalán nem voltak leplombálva, és hogy nagyon sok a plusz adag, ami azért marad, mert a térítést nem fizetők sokszor nem mondják le az ételt. Ez előfordul, hogy napi 10-50 adag plusz ételt jelent, amit lehet, hogy nem öntenek mind a moslékba. Reagált arra is, hogy az intézményben titokban fotózni a dolgozók táskáját, a konyhát, stb, tilos és szabálytalan

2.5. Nagy Péter is reagált a vádakra, megvédte az intézményi dolgozókat, akikre az elmúlt évben sosem volt panasz, és semmi hasonló probléma nem merült fel a múltban.

2.6. Nagy Péter beszélt: lényege az volt,. hogy február 1-jével felállítanak egy Étkezési Bizottságot, ami a minőséget hivatott monitorozni, tagjai lesznek: az Önkormányzat, a kerületi dietetikus, a szülők képviselői, a Pensió képviselője és nagy valószínűséggel az intézményvezetők. Üdvözölte, hogy a cég csatlakozik a MintaMenzához, nagyfokú javulást várnak ennek eredményeként. Kérte a szülői együttműködést, hogy a MintaMenza révén bekerülő egészségesebb menüt terjesszék a gyerekek körében, a szemléletváltáshoz kell a családi háttér támogatás is, hogy a gyerekek pozitívan fogadják majd az újfajta ételeket is. Az étkezési bizottság kezdetben hetente fogja véleményezni a minőséget. A bizottság hatóköreit és működési módját most találják ki (a szülőktől is szívesen fogadnak javaslatokat). A végleges koncepcióhoz egy ismételt találkozó keretében külön-külön fog egyeztetni az Önkormányzat az érintettekkel.

2.7. Kertész Krisztián (szülő, KCK) elmondta, hogy a Mintamenza-program során az ÁNTSZ és a Gasztronómia Szövetség szakértői ajánlásokat fogalmaznak meg, és a Pensióval való együttműködés keretében közelítik az étlapokat, a konyhatechnológiát és a minőséget az ajánláshoz. Mivel a MintaMenza nem ellenőriz, és nem is kényszerít, ezért a program teljesülése nagyrészt attól függ, hogy az étkeztető cég mennyire kooperatív. Ezért a KCK azt javasolja, hogy a Mintamenza ajánlások betartása számonkérhető jogi formában is kerüljön rögzítésre. Ugyanez az elv érvényes az étkeztetési bizottságra, meg kell határozni, hogy ki és milyen módon jogosult olyan szolgáltatási hibát jegyzőkönyvezni, amely szerződésszegési szempontból releváns.

2.8. Süllős Gyula az előző felvetésre azt válaszolta, hogy aki nem tartja be a Mintamenza ajánlásokat, az kikerül a programból, ez is garanciát jelent. Ugyanakkor a jogi garanciák beépítésére is lát lehetőséget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése