"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. május 23., szerda

Napenergiás aszaló építése - nyári szabad(téri)egyetem


2012. június 16-án, az idei évad utolsó Zöld Szalonja keretében ’Napenergiás aszaló építése sörösdobozokból” projekt megvalósítására egy szabadtéri, közösségi műhelyt hírdetünk. A aszaló segítségével minden kerti finomságot a napenergiája segítségével elrakhatunk télire.

forrás

Mire képes egy házi aszaló? "...mintegy 1,5 négyzetméter összes aszalófelülettel rendelkezik, a három aszalócserénnyel egyszerre körülbelül 20 kg alapanyag aszalható. Ekkora mennyiségű alapanyag 18%-os nedvességtartalomra történő szárításához körülbelül 12 órára van szükség."

Ez elég jól hangzik…

Egy nagyon profi design-t kerestünk, mert szeretnénk ezt az aszalót közkincsé tenni a Wekerleiek számára, és lehet hogy egyik helyi intézmény befogadja, így mindenki akkor használhatja, amikor csak szüksége van rá. Cseresznyét, barackot, szilvát, répát, zellert... mindenfélét lehet aszalni benne!

Töletek is kérünk segítséget. Ha lelkesek vagytok, és szeretnétek ebben közreműködni, akkor tanulmányozzátok az alábbi forrásokat:

Itt lehet többet olvasni az aszalásról:
http://www.ecolinst.hu/letoltok/kiadvanyok/aszalas.pdf

Itt található az aszaló részletes leírása, képekkel. Lehet gyönyörködni…
http://www.essrg.hu/sites/default/files/Napenergias_aszalo.pdf

Itt található az anyag- és eszközszükségleteket.
https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0ArU2WHNPTySKdDd6dEZpX2F3Y2ZHS0p0a3hmUWwxdnc&output=html

A Zöld Hajtás be tudja szerezni az anyagoknak egy részét, de a ti hozzájárulásotokra is szükség van, pl. otthon található, számotokra már feleslegessé vált anyagokra, de segíthetitek a projekt megvalósulását adománnyal is. Kérjük írjátok be a  táblázatba mi az, amivel szívesen segítesz! (Ha valaki nem tudja beirni, kuldje át az atalakulo.wekerle@gmail.com címre!) Minden hozzájáruló ember részvételére számítunk aznap, persze, csak akkor, ha szeretne ott lenni, és minden támogató elsőbbséget élvez: egy napnyi aszalást biztositunk sámára, amint elkészült az Napenergiás aszaló. Időpontot biztosítunk, a napsütést sajnos nem áll módunkban… :-)

Június elején hirdetjük meg a programot, akkor már végleges helyszínnel. És persze várjuk és szívesen fogadjuk minden lelkes amatőr és profi barkácsoló segítségét!

Üdvözlettel:

Tracey, Eszter, Georg

WTE Zöld Hajtás klubja
Átalakuló Wekerle
atalakulowekerle.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése