"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. július 25., szerda

Hogy miért is járunk a wekerlei Gutenberg téri kispiacra? I.


Sokan vagyunk, sokfélék, akik nemrég fedeztük fel a wekerlei kispiacot. Az alábbi kérdéseket tettem fel az Átalakuló Wekerle Mikosarunk közössége tagjainak. A következő hetekben szeretnénk a válaszolók közül néhányat bemutatni nektek, azokat, akik vállalták a nyilvánosságot. Aki szívesen mesél nekünk, kérjük, írjon, írja meg válaszait, és őt is örömmel bemutatjuk.


Március 1. óta hivatalosan minden nap nyitva tart a Wekerlei Gutenberg téri Kispiac. Mit érzékeltek ebből, ill. szeretintetek ez jó ötlet-e. szükség lenne-e rá, hogy valóban beinduljon az élet a kispiacon?
Mindenképpen jó ötlet, szinte minden héten vásárolunk ott, leginkább a sajtost meg a húsos tetszik (mivel zöldséget a Nyitott Kert vásárlóközösségben szerzünk most :) ), de a gyümölcs, zöldség és a tojás is mindig jó volt. Szerintem már most is elég nagy az élet, nekem ennél nagyobb nem kell, de persze nem vagyok ellene, hogy beinduljon az élet, bármit is jelent ez :)

(Ha igen, akkor...) Milyen előrelépést, pozitív változást tapasztaltok azóta, hogy leültünk erről beszélni, hogy civil szándék, érdeklődés is felébredt ebben a témában?

Hát ugyan én nem voltam ott az említett beszélgetésen, de nagyon tetszik, hogy a közelünkben van ilyen rendhagyó piac. Fontos, hogy délután van nyitva, így munka után is lehet menni és engem nem zavar, hogy nincs túl sok árus (sőt, ez pont jó), mert gyakorlatilag mindenhol jó árut lehet kapni. Mindenki kedves és jó fej :)

(Ha igen, akkor…) Miért fontos nektek a bio élelmiszer? Hogyan, milyen érvekkel győznétek meg a barátaitokat, hogy keressék a helyit, a biot?

Hát először is finomabb, az biztos. Másrészt (erre nincs bizonyítékom még, inkább csak hit) egészségesebb, ezért remélhetőleg kevesebbet leszünk betegek (és kevesebbet kell költeni gyógyszerre, ha mindenáron költségesíteni akarunk...). De szerintem az is fontos, hogy természetközelibb és személyesebb. Tehát nem egy áruház polcáról veszem le az árut személytelenül, hanem egy szabadtéri környezetben, ahol látom, hogy nemrég hozták a "földről" az árut és ott van, aki termelte, elbeszélgethetek vele róla stb. Lehet, hogy valakinek nem ér meg több pénzt mindez (bár néha nem is drágább), de legalább érdemes kipróbálni, tudni, hogy miről mond le.

Kérlek osztályozzátok az alábbiakat fontossági sorrend szerint! Olyan élelmszert szeretnék vásárolni, amely helyi (30-50 km), bio, kistermelői, helyi, egyéb...

1. a helyi, mert hosszú távon ez fenntartható, és tudom, hogy honnan jön
2. a bio, de nem kell nekem bio minősítés, elég ha az illetőben megbízok és ő azt mondja, hogy nem vegyszerez (sőt ha esetleg azt mondja, hogy permakultúrázik, az még jobb :) )
3. a kistermelő, mert vele személyesebb kapcsolatot lehet kialakítani és nem a profitot hajtja, így valószínűleg jobb minőségű termék lesz belőle + emberi kapcsolat is.

Üdv,
Szilveszter

1 megjegyzés: