"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2016. május 13., péntek

Megújuló energia Wekerlén


Hogyan kivitelezhető egy műemlékvédettséget élvező lakóövezetben a napelemes technológia? Mit tehet az, aki egy több mint százéves házra szeretne „zöld erőműveket”? Hangos gondolkodás következik a napelemes rendszerekről.

Ahogy Wekerle lakóközössége folyamatosan cserélődik, úgy kerül egyre jobban elő a megújuló energia kérdése. Aki kertvárosi környezetbe vágyik, örül, hogy nincsenek mellette tízemeletesek, örül a sok fának, zöld felületnek, és mivel az évek során egyre olcsóbb lett a napelemes rendszerek telepítése, sokakban felmerül a kérdés, hogy a házak, lakások szigetelése mellett hogyan lehetne még jobban növelni ezek energiahatékonyságát. Mivel a jelenlegi jogszabályok szerint minden fogyasztónak lehetősége van saját rendszer kiépítésére, az Átalakuló Wekerle égisze alatt elkezdtük feltérképezni, mit tehetünk, mire ad engedélyt az önkormányzat, mit támogat a Tervtanács.


A kerületi szabályozás szerint a műemléki védettséget élvező házak utcáról látható részeire nem szabad felszerelni napelemet vagy napkollektort, csak a belső udvar felőli tetőfelületre. Minden tervet a főépítész hagy jóvá, ő és a Tervtanács közösen dönti el azt is, hogy az utcára merőleges tetősíkon honnantól engedélyezhető a táblák felhelyezése, honnan nem számít „utcáról látható résznek”. A műemléki védelmet ugyanis ebben az esetben össze kell hangolni azon lakók igényeivel is, akik utcafronti lakásban élve szeretnének zöldenergiát használni. A Wekerlén található, 1950-es évek után épült házakra nem vonatkozik ez a korlátozás, azokon elhelyezhetők a táblák. Viszont számolni kell azzal a ténnyel, hogy a társasházakon a lakók 2/3-os támogatásával lehet csak felszerelni egy ilyen rendszert, amihez adott esetben rendkívüli közgyűlést kell összehívni. (Fontos megjegyezni, hogy a 2-4 lakásos földszintes házak is társasházak, ezek esetében is szükséges az egyetértés, hacsak az alapító okirat másként nem rendelkezik.)



A következő kérdés az épület tájolása. Ma már az újgenerációs fotovoltaikus napelemeket a házak északi oldalán kívül bárhová fel lehet helyezni, nem kell, hogy derékszögben érje őket a nap, persze minél tovább éri a napsugárzás, annál több Wattot termel a rendszerünk. Fontos, hogy ne érje árnyék a rendszert – és itt máris számításba kell venni a telepen található védett fasorokat, a gondozatlan fákat, az udvarokban található növényeket. Ha egy kis „fazonigazítással”, gallyazással megoldható az árnyékolás megszüntetése, akkor nincs túl sok gondunk, ám ha ki kellene vágni a ház mellett található, akár százéves fát, akkor azért gondolkozzunk el, nem lehetne-e máshová tenni azt a rendszert. (Már csak azért is, mert a fakivágás is engedélyköteles!) Ha utcafronti lakásban élünk, és a tetőnkre nem szerelhető fel egyetlen tábla sem, akkor is más megoldásban kell gondolkodnunk.

Elsőként nézzük meg a kertet! Van-e olyan épület a kertben, ami alkalmas lehetne egy napelemes rendszer elhelyezésére? Vegyük figyelembe a kert és az épületünk tájolását és méretét. Ezek után viszont műszaki adatokra lesz szükségünk. Egy háztartás átlagos éves áramfogyasztása 2200-2500 kW. A pontos mennyiséget az éves elszámoló számláról, vagy a havi számlák összesítésével viszonylag egyszerű kiszámolni. Egy 6 m2-es napelem-rendszer évi 1100 kW-ot tud termelni, ha megfelelőek a fényviszonyok (nincs árnyék, minél jobb tájolás mellett). Ezek alapján egy átlagos háztartás éves árammennyiségét 12-15 m2-nyi napelemmel fedezni tudjuk. Egy ekkora rendszer elfér egy szabályosan megépített melléképület tetején. Egy napelem-tábla mérete 100x164 cm, súlya 17-18 kg. Összesen 9 táblát kell felhelyezni egy család éves árammennyiségének megtermeléséhez. Megoldható lenne egy ilyen rendszer Wekerlén? Elképzelhető.



Végül pedig ejtsünk szót a költségekről és a megtérülésről. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség adatai szerint az 1kW-os rendszer (6m2-nyi felület) költsége kb. 400.000 Ft, de minél nagyobb a felület, fajlagosan annál jobban csökken az ára. A 12-15 m2-es rendszer nagyjából 1.400.000 forintos beruházást jelentene. Az ELMŰ saját cége, az enHome, vagy a piacon található többi vállalkozás is kínál már olyan lízing- vagy hitellehetőséget, amely minimális önerő befizetésével lehetővé teszi, hogy belevágjunk a saját napelem-rendszer kiépítésébe. Ha kiszámoljuk az éves áramfogyasztásunk árát, akkor azt látjuk, hogy egy ilyen rendszer körülbelül 10 év alatt térül meg. Ez elég soknak tűnik, viszont ma már – és ezt szintén a Szövetség állítja – 40 év garanciát vállalnak a gyártók a panelekre és a szerelvényekre. Tehát ideális esetben 30 évig nem kell fizetnünk az áramért.

A rendszert érdemes a háztartás igényeinek kielégítésére tervezni, nem érdemes jócskán túlméretezni, mert az úgynevezett „oda-vissza” órákon látható túltermelést fél áron veszi át az ELMŰ. Ezek a rendszerek a saját ellátásunkra szolgálnak, nem befektetésre.

A napelem-technológia folyamatosan fejlődik, a gyártók szinte hetente jelennek meg az újításaikkal, létezik már ablaküvegre felvihető, napenergiát hasznosító fólia, léteznek napelemes tetőcserepek, ez tehát egy folyamatosan változó, egyre olcsóbbá váló technológia, amit érdemes figyelemmel kísérnünk.

A következőkben kitérünk arra az esetre is, mit tehetünk, ha a tájolás, a fák vagy az esztétikum miatt nem szeretnénk, vagy nem lehet napelemeket szerelni a házunkra, de szeretnénk „zöld áramot” használni. Vagy, ha befektetésként tekintünk a zöldenergiás erőművekre. Az engedélyezési kérdésekkel is következő számunkban foglalkozunk.


Lőrincz Ágnes

"Az Energiahatékony Wekerle csapata öt évvel ezelőtt készített egy kérdőíves felmérést a telepen található házak, lakások energiahatékonyságáról. Az azóta eltelt időszakban megkezdődött számos kezdeményezés - pl. a nyílászáró-szigetelés, a házak utólagos hőszigetelése -, de az utóbbi években olyan ütemű fejlődés tapasztalható a megújuló energiaforrások terén, hogy érdemes újból átgondolni a jelenleg érvényben lévő szabályokat, és adott esetben javaslatot tenni a módosításukra.
Kérjük, töltsétek ki minél többen a kérdőívet, hogy minél pontosabb képet kapjunk a megújuló energia és az energiahatékonyság témakörében!" 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk Wekerlei Székelykapu Napon, május 21.-én, az Átalakuló Wekerle Standjánál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése