"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. március 6., kedd

Visszaszámlálás Wekerlén - 4 kezdeményezéshez lehet csatlakozni


Sziasztok, kedves Mikosarunk résztvevők és érdeklődők!


Megpróbáljuk röviden összefoglalni a szombati találkozó eredményét, főleg azoknak, akik nem tudtak ott lenni.

4 lehetőség látszik, ezek közül van, amelyik ezen a héten, van, amelyik kellő számú jelentkező esetén indul.

1. Horváth Imre ismertette az „Élő Tisza” piaci napot.

Minden csütörtökön a Wekerlei kispiacon (Gutenberg tér) du. 16-19 óráig lesz Élő Tisza piac. Első alkalom, március 8., utána minden héten. Az ünnep miatt kivételesen szerdán lesz.
Néhány zöldség-gyümölcs árus, hentesáru Dánszentmiklósról (Szegedi család) és egy lajosmizsei termelő tejjel és tejtermékekkel. Ezek nem bio termékek.

Lehet továbbra is előrendelni, az  is csütörtökön vehető át. De rendelés nélkül is bárki jöhet.

2. Bio – heti doboz

Nemes Mátyás, fülöpjakabi biotermelő. Ő szombatonként a Csörsz utcai ökopiacon árul. Nagy tudással és lelkesedéssel beszélt munkájáról, a bio termelés-étkezés előnyeiről. Sajnos most kevés volt az idő, de felajánlotta, hogy meghívásra jön, beszélgetni, előadást tartani. A wekerlei piac-megújításban szívesen részt vesz.

Matthew Hayes, a gödöllői-zsámboki Nyitott Kert vezetője. Biotermelő, szintén jelen van a biopiacon. Az ő munkája manapság inkább a földről, a jövőről szól, már nem a fogyasztásról-vásárlásról. Közösséget épít, közös termelés-közös betakarítás, közösségi kertet. Ő korábban házhoz szállítással is foglalkozott. Ez a dobozrendszer működtethető lenne nálunk is. Ahhoz, hogy érdemes legyen vele foglalkozni egy alkalommal min. 30 000 Ft-os megrendelés kellen összesen. Egy doboz ára 4-5 000 Ft. A doboz tartalma kezdetben egységes lenne és egy 4 fős család egy heti alapigényét elégíti ki. Ők állítanák össze, néhány termék állandóan lenne, a többi meg az érésnek megfelelő idényzöldség, gyümölcs. Ha ez már működik, lehet egyéni kérés is. De az számukra nagyon munkaigényes. Be fog mutatkozni a Föld Napján. A piacon április közepe táján tud megjelenni, akkorra már lesz nagyobb választék. Akit érdekel ez a megoldás, kérem jelentkezzen Schneider Gabinál, a Facebook-on, illetve a wekerle.zoldhajtas@gmail.com e-mail címen. Kb. 10 jelentkezővel elindítjuk a remdszert, 5-6 jelentkező már van…

ui.: Már működik, lehet csatlakozni! Jelentkezés: atalakulo.wekerle@gmail.com

3. Szatyor közösség

Ezt Tracey Weatley ismertette. Előre kell rendelni, minősített biotermékeket is árulnak, de nem kizárólag, illetve vannak kíméletes gazdaságokból származó termékek (bio minőség, de a minősítés drágasága és adminisztrációja miatt nem intézik hivatalosan, hogy bio legyen, de nem használnak vegyszereket). Hamarosan nyílik egy boltjuk a VIII. kerülteben, ahol a megrendelt áru átvehető és lehet találkozni a termelőkkel. Van egy átvevő pontjuk a XIII. kerületben is. Programokat is szerveznek. ha többet akarsz tudni, nézd meg a http://szatyor.org/ honlapot. Remélhetőleg itt is elindul egy Szatyorhoz hasonló közösség, ha van elég érdeklődő.

4. Helyi élelemiszer - Wekerlei lehetőségek, wekerlei kertek

Buzsu és Kozma Ági vállalták, hogy szétnéznek az ügyben, hogy van-e olyan kert Wekerlén, ahol "többlettermés" van. S néhányan így is hozzájuthatnának zöldséghez, gyümölcshöz.
Mindenkinek szép tavaszt, jó kertészkedést kívánok. Ezek amolyam Szedd magad! programok lennének.

Köszönjük Papp Zsuzsa jegyzeteit!

Kérjük, hogy jelentkezzetek a FB Átalakuló Wekerle oldalon, illetve a atalakulo.wekerle@gmail.com címen ha érdekel benneteket bármelyik kezdeményezés. Az így kialakuló kisebb közösségek önszerveződéssel elindulnak a közeljövően. Várunk!

Kicsi Vu is beszámol az eseményekről, tervekről olvassátok öt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése