"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. április 10., kedd

Van jövőképed? Mi keresünk egyet közösen... mindenkit hívunk és várunk!

Átalakuló Wekerle – JÖVŐKÉP


Április 18-án szerdán este 7 és 9 között a WKK földszinti nagyteremében jövőkép-alkotó összejövetelt tartunk:
- egy kis közös agyalás a tipikus szcenáriókról (a technika megoldja//a fegyverek megoldják//a zöldek megoldják//mi oldjuk meg az energiaszűkösség és a klímaváltozás problémáját)
- egy kis álmodozás magunkat és Wekerlét illetően: meditáció/vizualizáció (bazári ezotéria és köldöknézés nélkül :-)
- egy kis feldolgozás: beszélgetés, rajz, ki hogy érzi...

A csoportsegítő Ferenczi Isti lesz. A részvétel nyitott, minden wekerleit várunk szeretettel!



Mi az a 'jövőkép' és mire jó?

Az emberiség óriási kihívás előtt áll:  a hagyományos erőforrásokhoz való hozzáférés szűkülése és azok drágulása, a klímaváltozás, a gazdasági válság, külön-külön is súlyos gondokat okozhatnának, de ezek most ráadásul egyszerre lépnek fel.

Hova vezet mindez?

Biztos mindenkinek bevillan egy kép, egy narratíva, amely a jelen helyzetből és folyamatokból kiindulva ábrázolja, hogy milyen is lesz az emberiség élete 20-30-50 év múlva. Tetszetős ez a kép? Pozitív vagy negatív? Reális ez a kép, vagy esetleg a félelem, vagy a vágy vezérelte?

Szeretnénk tudatosítani, hogy a jövőnk nem a hatalmunkon kívül álló folyamatokból egyenesen következő, előre elrendelt és megmásíthatatlan tény. Jövőnk a múlt és jelenbéli jelen cselekedeteink eredményeiből áll össze. Ha elragad minket egy sötét jövőkép, a pesszimizmus és a lemondás, akkor valószínűleg annak megfelelően (nem) fogunk változni, cselekedni, változtatni a jelenlegi tendenciákon. Ha vakon bízunk a szerencsében, a dolgok jobbra fordulásában, akkor megint csak a folyamatok változatlansága mellett tesszük le a garast. De ha van egy szerethető, pozitív képünk arról, hogy milyen jövőt szeretnénk, akkor abból kiindulva feltárhatjuk, kitalálhatjuk hogy milyen lépések vezetnek oda, hogy mit kell tennünk ma és holnap, hogy a holnapután olyan legyen, amilyennek elképzeltük.

A jövőkép megalkotásával egy célt helyezünk magunk elé, amely felé tervszerű és tudatos lépéseket tehetünk, így szerezve vissza a hatalmat saját életünk felett.

Az Átalakuló Wekerle programot kezdeményező WTE Zöld Hajtás klub mintegy 4 éves múltra tekint vissza. Elég határozott, ökológiai alapú jövőképpel indultunk és tevékenykedtünk idáig.  A szimpatizánsok, önkéntesek, résztvevők száma most ért el egy olyan kritikus tömeget, hogy a továbblépéshez, a jövőbeni közös munkához szükséges, hogy újra tisztázzuk: hogyan is értékeljük az emberiség és benne a Wekerle illetve magunk helyzetét, hova szeretnénk innen eljutni és mindezt hogyan képzeljük el? Egy ilyen közös vizionálás és gondolkodás, és ennek nyomán egy közös jövőkép és cselekvési terv megalkotása megerősítheti az összetartozást, tisztázhatja a motivációkat és a tennivalókat, így remélhetjük hogy egyszerre lesz hatékony és szórakoztató az előttünk álló időszak.

Ferenczi Isti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése